Porady

Jak założyć bloga kulinarnego?

Gotowanie jest Twoją pasją, którą chcesz zarażać jak najwięcej osób? Kuchnia to miejsce, w którym czujesz się jak ryba w wodzie i posiadasz bazę wielu autorskich przepisów? Możesz się nimi dzielić z szeroką społecznością czytelników. Wystarczy, że założysz własnego bloga kulinarnego i umiejętnie go wypromujesz. Podpowiemy Ci, w jaki sposób założyć i prowadzić bloga, aby po czasie na nim zarabiać.

 

Jak założyć bloga kulinarnego za darmo?

 

Jeżeli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z blogowaniem, możesz rozpocząć od założenia całkowicie darmowego bloga. W tym celu należy skorzystać z ogólnodostępnych platform blogowych, które udostępniają internautom własne serwery oraz domenę. Wystarczy, że zarejestrujesz bloga pod wybraną nazwą, wybierzesz szablon z dostępnej bazy i już możesz rozpocząć prowadzenie bloga. Do najpopularniejszych systemów umożliwiających bezpłatne założenie i prowadzenie bloga zaliczają się Blogger należący do Google oraz WordPress.com. Na uwagę zasługuje również polska platforma Blox.pl, będąca częścią grupy Agora S.A.Jak założyć bloga kulinarnego za darmo?

 

Darmowe oprogramowanie blogowe jest bardzo proste w obsłudze, dlatego umożliwia prowadzenie bloga nawet tym osobom, które nie posiadają jakiejkolwiek wiedzy na temat języków programowania. Treści oraz zdjęcia do każdego wpisu można dodać z poziomu intuicyjnego systemu.

 

A może jednak lepiej zdecydować się na płatne rozwiązania?

 

Korzystanie z darmowych platform ma uzasadnienie jedynie na początku aktywności w blogosferze kulinarnej. Jeżeli chcesz wyróżnić się na tle pozostałych blogerów z branży, stoisz przed koniecznością zakupu własnej domeny, która pozwoli Ci zbudować wizerunek profesjonalisty. Najbardziej prestiżowa jest domena z końcówką .pl. Roczny koszt jej zakupu oraz utrzymania będzie się kształtował w okolicach 50 zł. Jak wybrać nazwę domeny dla bloga kulinarnego? Przede wszystkim powinna być ona łatwa do zapamiętania, oryginalna oraz powiązana tematycznie z treścią bloga. Trafnie dobrana nazwa domeny pomoże Ci w budowaniu dobrze rozpoznawalnej marki.

 

Następnie staniesz przed koniecznością zakupu usługi hostingowej. Dzięki temu będziesz mógł wgrać wszystkie niezbędne pliki na serwer, co jest niezbędne w celu rozpoczęcia blogowania. Konieczne będzie w pierwszej kolejności zainstalowanie systemu zarządzania treścią (CMS). Najpopularniejszym z nich jest WordPress.org, którego pobranie ze strony https://pl.wordpress.org/download/ jest całkowicie darmowe. Zyskujesz w tym przypadku również możliwość wybrania jednego spośród wielu tysięcy bezpłatnych motywów graficznych. Bez problemu znajdziesz szablon, który będzie nawiązywał do tematyki kulinarnej. Jeżeli jednak żaden nie przypadnie Ci do gustu, możesz wtedy skorzystać z płatnych rozwiązań. Ogromną bazę szablonów znajdziesz chociażby w serwisie themeforest. WordPress umożliwia również personalizację oraz rozbudowę bloga o różne dodatkowe funkcjonalności – w tym celu wystarczy zainstalować odpowiednie wtyczki.

 

Jeżeli nie potrafisz samodzielnie zainstalować i skonfigurować WordPressa, powiązać domeny z serwerem czy też spersonalizować motywu, możesz wtedy zlecić wykonanie tego typu usług firmie hostingowej. Z drugiej strony, wiedza teoretyczna na temat tego, jak założyć bloga kulinarnego samemu z pewnością pomoże Ci zaoszczędzić trochę pieniędzy.

 

Jak założyć bloga kulinarnego i na nim zarabiać?

 

Samo założenie bloga to dopiero pierwszy krok. Minie jeszcze sporo czasu zanim stanie się on rozpoznawalny i zacznie przynosić dochody. W pierwszej kolejności warto zastanowić się nad określeniem specjalizacji. Ciężko wyróżnić się dziś blogiem, który zawiera przepisy potraw z wielu różnych kategorii. Lepszym rozwiązaniem będzie skoncentrowanie się na określonych segmentach – np. daniach wegetariańskich, potrawach mięsnych, daniach z ryby, surówkach, koktajlach, drinkach, domowych lodach etc. Jeżeli jednak nie chcesz zbytnio zawężać tematyki, wtedy nie zapomnij przyporządkować przepisów na blogu do określonych kategorii w menu strony. Możesz również od czasu do czasu opublikować coś innego niż przepisy – np. porady na temat zdrowego odżywiania, dekorowania posiłków, odżywiania w ciąży, diet leczniczych i odchudzających etc. Ciekawym pomysłem mogą okazać się również recenzje odwiedzanych restauracji.Jak założyć bloga kulinarnego i na nim zarabiać?

 

Jeśli założyłeś już bloga kulinarnego i zastanawiasz się, jak na nim zarabiać, pamiętaj o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim nie kopiuj przepisów i zdjęć z innych stron. Czytelnicy szybko zauważą, że fotografia potrawy nie jest autentyczna. Chcąc prowadzić bloga kulinarnego warto zaopatrzyć się w dobry aparat (najlepiej lustrzankę), ponieważ fotografie są równie ważne jak same przepisy. Pamiętaj także o tym, aby w treści przepisów umieszczać popularne słowa kluczowe, które wpłyną na pozycję bloga w wyszukiwarce Google. Warto również założyć stronę Fanpage na Facebooku i publikować w tym miejscu własne przepisy umieszczane na blogu. To nie wymaga jakichkolwiek dodatkowych opłat, a pomaga w szybkiej promocji. Skoro już posiadasz podstawową wiedzę na temat tego, jak założyć bloga kulinarnego i zdobyć trochę grosza, czas na garść pomysłów i szczyptę inspiracji!

 

Sposoby zarabiania na blogu

 

Masz kilka możliwości uzyskiwania przychodów dzięki prowadzeniu swojego bloga. Najłatwiejszą z nich jest zamieszczenie reklam kontekstowych – np. Google. Należy jednak z tym uważać zwłaszcza na początku prowadzenia bloga, aby nie sprawiać wrażenia, że głównym jego celem jest zarabianie. Innym sposobem uzyskiwania dochodów dzięki prowadzeniu bloga może być publikacja artykułów sponsorowanych. Tego typu współpracą są zwykle zainteresowane agencje reklamowe. Twoje zadanie będzie polegało na opisaniu w pozytywnym świetle określonego produktu – np. zestawu garnków, lodówki czy kuchenki. Możesz także zarabiać poprzez uczestnictwo w programach partnerskich, a wtedy będziesz otrzymywać określony procent ze sprzedaży za pośrednictwem Twojego bloga. Nigdy nie promuj jednak tych produktów, z których wcześniej sam nie korzystałeś.

 

Mamy nadzieję, że udało nam się rozwiązać Twoje wątpliwości odnośnie tego, jak założyć bloga kulinarnego, a przy tym nie ponosić strat finansowych. Pamiętaj, że droga do sukcesu nie jest łatwa i wymaga systematyczności oraz wytrwałości. Nie od razu jednak Rzym zbudowano.

Poprzedni wpis Następny wpis

Sprawdź także

Dodaj komentarz

avatar
  Powiadomienia  
Powiadom o